Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Στέρηση Ελευθεριών

Οικειοθελώς το τελευταίο διάστημα αποδείχτηκε αρκετά εύκολο να σταματήσω μια σειρά προνομίων που μου έχουν δοθεί (δεν θυμάμαι απο που). Μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

1) να αγοράζω εφημερίδες και περιοδικά που πουλάνε ελεύθερα στα περίπτερα. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά επιβλαβές για το περιβάλλον. Τόσοι εκατομμύρια τόνοι χαρτί που έχουν παραχθεί απο δάση και δέντρα πάνε στράφι. Την στιγμή ειδικά που μπορώ άνετα να ενημερώνομαι απο το internet. Θεωρώ οτι όλοι όσοι διανέμουν φυλλάδια, εφημερίδες, διαφημιστικά εγκληματούν. Όταν βλέπω στοίβες απο χαρτί στη θέση τους βλέπω 2-3 λεύκες ξεριζωμένες. Βλέπω σπαταλημένο νερό για την επεξεργασία τους, χημικά ριγμένα στο έδαφος.

2) να παίρνω μπουκάλια με νερό, είτε γυάλινα είτε πλαστικά. Προτιμώ νερό της βρύσης, και όταν δεν υπάρχει έχω προνοήσει να παίρνω μαζί μου απο το σπίτι. Δυό φορές που δεν πήρα μαζί μου έμεινα διψασμένος και απο τότε έμαθα. Συνεχίζουν πάραυτα να τα πουλάνε ελεύθερα παντού.

3) να αγοράζω συσκευασμένα προϊόντα. Εκτός απο αυτά που είναι απαραίτητο να έχουν συσκευασία.

4) να αγοράζω ρούχα που αναγρέφεται η φίρμα τους επάνω

Αν τα παραπάνω προνόμια έιχαν απαγορευθεί σε δημόσιους χώρους και επιτραπεί σε ιδιωτικούς μάλλον δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Είναι ορισμένα πράγματα που βλάπτουν το σύνολο, τον διπλανό μας, τον κόσμο. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν δια νόμου. Δεν γίνεται να στηριζόμαστε στην καλή θέληση του καθένα να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί.

Ας φανταστούμε ένα ίδρυμα με ανισσόροπους, βλάκες και αμόρφωτους, όπου πρέπει πάση θυσία να σωθεί το ίδρυμα, το κτίριο δηλαδή, με την ελπίδα ότι μετά απο χρόνια βιολογικής εξέλιξης θα δημιουργηθούν όντα νοήμονα. Τί θα έπρεπε να γίνει? Ποιός νόμος να υιοθετηθεί?

Για μένα ένα μόνο πράγμα.

Όποιος χέζει να χέζει έξω απο το σπίτι


Οι πλειονότητα των ανθρώπων δεν σκέφτεται, δεν ξέρει, δεν την ενδιαφέρει. Τι φταίνε οι υπόλοιποι? Αν κάποιος δεν μπορεί χωρίς αυτα, ας τα παρασκευάζει και ας τα χρησιμοποιεί σπίτι του.

Θές να διαβάζεις εφημερίδα απο χαρτί? Κατέβαζε τες απο το internet και εκτύπωσε όποιο κομμάτι θές

Θες καπνό, χασίσι? Φτιάξε το σπίτι σου.

Θές να πίνεις απο πλαστικό μπουκάλι? πιέστο μόνο σου

Θές να γεμίσεις άχρηστες συσκευασίες με φιόγκους και φούμαρα? σπίτι

Θές φιρμάτα παντελόνια? φτιάξε ταμπέλες γκούτσι και καμπάνα και βάλτες στο στήθος, στο κώλο στα παπούτσια οπουδήποτε γουστάρεις αλλά όχι έξω

και μήν μου πέι κανένας ότι θα μείνει ο κόσμος ανενημέρωτος, ή διψασμένος ή χωρίς ρούχα γιατί θα του αποκαλύψω που βρίσκεται το ίδρυμα


8 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Υποκλίνομαι...

...συμφωνώ και επαυξάνω.

Στο ίδρυμα εγώ θα αναλάμβανα την φυτεία! Όχι για μένα, για την πουτάνα την ευτυχία που δύσκολα έρχεται, πλέον, χωρίς καπνό...

Παράκληση: μην αποκαλύψεις το Ίδρυμα. Η που το γνωρίζουν όλοι, η που κανένας δεν θέλει να το ακούσει!

Νίκος είπε...

"Στο ίδρυμα οι ανάσες δονούν

τον ήσυχο σάπιο αέρα

οι βόλτες στους φράχτες σταματούν

κανείς δεν θυμάται τι υπάρχει πιο πέρα

Οι έγκλειστοι ήρωες το ξέρουν καλά
κι οι μαύροι αιώνες το ξέρουν

Πονάει πάντα η πρώτη φορά
Μα καμία φορά, καμία φορά"


Πες μας για το Ίδρυμα. Πεθαίνω να μάθω για το Ίδρυμα.
Είναι αλήθεια άραγε ότι πάσχουμε όλοι από Ιδρυματισμό;

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

...και όμως πάσχουμε!

Αγαμία (σε άγαμους και γαμ... εμ σόρρυ παντρεμένους ήθελα να πω), κατάθλιψη, απογοήτευση, έλλειψη δημιουργικότητας, αδυναμία κριτικής σκέψης, αποχαύνωση ... και πάει λέγοντας.

Όλα αυτά είναι συμπτώματα του Ιδρυματισμού μας...

Άκουγα χθες τα βασανιστήρια που περιέγραφε ο Μίκης Θεοδωράκης για την περίοδο που ήταν στη Μακρόνησο. Για λίγο ανατρίχιασα στην σκέψη και μόνο.

Μετά όμως σκέφτηκα ότι είναι καλύτερο να σου βγάζουν το χέρι ή το πόδι οι βασανιστές σου παρά να σου σακατεύουν την σκέψη και το συναίσθημα. Εμάς αυτό μας κάνουν καθημερινά!

Και, γαμώ το κέρατο μου, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι τα βασανιστήρια του Θεοδωράκη κόστιζαν σε πραγματικά μεγέθη πολύ περισσότερο από ότι τα δικά μας.

Για μας αρκούν μονάχα λίγες ώρες φθηνής τηλεόρασης κάθε μέρα για να σου εξαρθρώσουν ψυχή τε και νου!

Προτιμώ την εξορία του '50 από την κοινωνία του 2009...

morfeas είπε...

πολύ μαυρίλα και κακό
τα καταφέρατε και με αγχώσατε...
...τελικά κόλαση, είναι οι άλλοι

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Μην αγχώνεσαι παιδί μου!

Το κομμάτι της "αγαμίας" δεν αφορούσε εσένα!

patty είπε...

Πριν πάμε την επόμενη φορά για ψώνια αξίζει να έχουμε υπόψην μας αυτό το video

http://dotsub.com/view/1c474a50-a333-4a1e-a333-ff6324ca0da7

Ninja είπε...

Δυστυχώς οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα?

patty είπε...

Αλήθεια είναι...τα παιδικά (ή κ όχι) μπλουζάκια από το ζάρα ή το μπέρσκα κτλ, είναι δύσκολο να τα απορρίψεις και ας μην είναι προϊόν δίκαιου εμπορίου (fair trade)