Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Το αγροτικό πρόβλημα reloaded

Το ανέβασα διότι το εξαιρετικό αυτό κείμενο δεν έπρεπε να παραμείνει στριμωγμένο στα στενά όρια ενός σχολίου.
Φίλε συγχαρητήρια.
Πρόβλημα 1
Αν δεν μπορείς να ζήσεις με το εισόδημα του αγρότη, αναγκαστικά θα στραφείς σε δεύτερη εργασία, που αυτή στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από μία θέση στον ζεστό Ήλιο του πολυπόθητου Δημοσίου. Η επιδότηση δίνεται στο αγροτικό προιόν ΟΧΙ στον Μήτσο, Γιάννη, Θανάση. Επιδοτείται π.χ. η ελιά ,το ροδάκινο κτλ. Αν και μετά την ενίσχυση δεν μπορεί να επιβιώσει ο αγρότης γιατί να μην αναζητήσει και δεύτερη δουλειά, ο μόνος είναι? Δεν είμαι υπέρ της επιδότησης γιατί επιδότηση σημαίνει κλοπή από αυτόν παράγει φθηνότερα. Αλλά η κατάσταση αυτή είναι.
Πρόβλημα 2
Δημοπρατήριο Αγροτικών. Όπως ΔΑΠ? Πλάκα κάνω. Καλή ιδέα αλλά η υλοποίηση της ….. βλ. συνεταιρισμούς προϊόντων
Πρόβλημα 3
Εκπαίδευση και πληροφόρηση όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές. Παράδειγμα: H Eλλάδα παράγει σταφίδα την οποία εξάγει κυρίως στην Γερμανία γιατί οι Γερμανοί καταναλώνουν σταφίδα ως καθημερινό σνακ. Ποιος από εμάς έχει ένα σακουλάκι σταφίδα στο γραφείο του? Κανείς. Γιατί? Ίσως γιατί δεν το βρήκε ποτέ στο κυλικείο του σχολείου του που ήταν γεμάτο μαλ1%@$%$. Ξέρετε τι έλειπε και δεν αγοράζαμε σταφίδες και τι λείπει ακόμα ? Το ωραίο περιτύλιγμα!!!! Συνεπώς η λύση είναι πρώτα πληροφόρηση για τις ευεργετικές συνέπειες των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ και μετά ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Κάτι ανάλογο θα κάνει η ΕΕ με το να αγοράζει αγροτικά προιόντα (κυρίως εσπεριδοειδή) και να τα μοιράζει στα σχολεία δωρεάν!!! Οι διατροφικές συνήθειες δεν βλάπτει να διαμορφώνονται με στόχο το κέρδος ! και των παραγωγών και του καταναλωτή και του κράτους.
Παράδειγμα: Kαλλιεργώ μαζικά δίκταμο, σχετικά άγνωστο, το οποίο πέρα από αφροδισιακό έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Το Δίκταμο πωλείται οnline και κοστίζει 100 ευρώ το κιλό για να το παραλάβεις στην πόρτα σου.
Πρόβλημα 4
Εσωστρεφής λύση. Όποιος έμμεσος φόρος έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με δασμό ακόμα και αν δεν ονομάζεται έτσι πάλι απαγορεύεται από ΔΕΚ
Πρόβλημα 5
Δεν μπορεί να απαγορευθεί η κατάτμηση. Οι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι μέχρι ενός σημείου οι πιο νέοι αγρότες είναι γνώστες του προβλήματος.
Πρόβλημα 6
Αναφορικά με τα δάση αν αυτό που εννοείς είναι κύρωση δασικών χαρτών κτλ. είμαι φανατικά υπέρ της πρότασης αλλά δεν έχει σχέση με το αγροτικό πρόβλημα. Π.χ. από τις καμμένες εκτάσεις μόνο το 40% αναδασώνεται. Δεν νομίζω το υπόλοιπο 60 % να πηγαίνει στους αγρότες ή να το μασουλάνε προβατίνες.
Πρόταση:
Διάγνωση των προβλημάτων και προοπτικών. Τι ζητά η αγορά - οι καταναλωτές?
1) Ολική Διαχείρηση Ποιότητας (from farm to the pork). Θέλω να εντοπίζω το προϊόν που έχω στο πιάτο μου. Το λέμε αλλά δεν το κάνουμε.
2) Φάρμες μηδενικών εκπομπών άνθρακα, να ωραία πρόταση να επιδοτηθεί.
3) Φθηνή ενέργεια για τους αγρότες όπως είπες, δωρεάν προσθέτω.
4) Η Ελλάδα εισάγει καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια από χώρες της ΕU και όχι από τρίτες χώρες. Δεν μπορούμε να παράγουμε τριαντάφυλλα και γλαδιόλες? Εκεί φτάσαμε?
5) Να ξαναδούμε το θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων χωρίς προκαταλήψεις.
6) Σήμανση και Διαφήμιση των τροφίμων. Εφαρμογή βασικών αρχών του μάρκετινγκ.
7) Στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από επιστήμονες και όχι από ορκ.
8) Το ελληνικό ελαιόλαδο παρόλες τις ευεργετικές συνέπειες του το γνωρίζουν όλοι και σήμερα για να πιεις έναν καφέ (εσπρέσσο) θες δυο κιλά λάδι. (1,90€/κιλό, σημερινή τιμή Κρήτης). Για να παράγεις 2 κιλά λάδι τα έξοδα του μέσου παραγωγού ξεπερνούν τα 2€. To λάδι σαν καταναλωτής μπορώ να το απολαύσω φθηνά αλλά ταυτόχρονα έχω δυσαρεστημένους παραγωγούς. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Οι καταναλωτές θέλουν νέα προϊόντα παντού ακόμα και στο τραπέζι τους (έγινε μόδα το σούσι. Εδώ θέλω το παρεμβατικό κράτος και με βάση τις στατιστικές των δημόσιων νοσοκομείων του να προωθήσει νέα προϊόντα για παραγωγή και κατανάλωση που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και με επιτυχία παθήσεις που βρίσκονται σε έξαρση όπως π.χ. στεφανιαία νόσος αλλά και να συμφέρει η παραγωγή τους. Το κέρδος για το κράτος θα είναι διπλό αφού θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες του περιορίζοντας τον αριθμό των αρρώστων (μέσο κόστος 1000€ τη μέρα σε δημόσιο νοσοκομείο) και θα ωφελήσει και τους αγρότες - παραγωγούς. Τέλος οι καταναλωτές θα είναι ικανοποιημένοι αφού θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη γκάμα προιόντων – τροφίμων στο τραπέζι τους.
9) ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Προσωπικά πιστεύω ότι έιναι η μόνη άμεση και εφικτή λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Συνδυασμός προιόντων – υπηρεσίας στην Ελληνική ύπαιθρο.

4 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Αν καταλαβαίνω από τις αναφορές του κειμένου πρόκειται για τον Ανώνυμο - Δίκταμο. Σωστά; Αν είναι αληθής η διαπίστωση έχω μερικές παρατηρήσεις να κάνω:
1) Φίλε Ανώνυμε, μπράβο! Το σχόλιο αυτό όντως άξιζε πρώτη σελίδα.
2) Επειδή μου αρέσει να το κάνω όταν πρέπει: είχα άδικο για την συμβολή των Ανωνύμων στη Φούσκα. Αν είναι να έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τέτοια σχόλια ας τα βάζουν και με τον Η.Θ. που και που, μεγάλο παιδί είναι ξέρει να απαντήσει.
3) Στο άλλο είχα δίκιο (και επιμένω): ΑΝΩΝΥΜΕ ΜΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΥΣΚΑ!
4) Προβοκάτορας από κούνια: συμφωνεί ο Η.Θ. και ο Ανώνυμος / ο Ανώνυμος και ο Η.Θ να συνθέσουν μαζί το τελικό κείμενο των προτάσεων; (Ακριβώς γιατί δεν συμφωνούν σε όλα!)
5) Παρακολουθώ χωρίς άλλα σχόλια μια συζήτηση για την οποία δεν έχω να συνεισφέρω πρακτικές προτάσεις αλλά μόνο γενικόλογες φιλοσοφικές επισημάνσεις. Αλλά αυτό είπαμε να το αποφύγουμε, ή μήπως όχι...

Ακόμα και αν δεν είναι αληθής η διαπίστωση οι παρατηρήσεις ισχύουν.

Φιλικά,
ΓΠΚ

ΥΓ: Σάββατο απόγευμα συνεδρίαση Φούσκας; Που;

Νίκος είπε...

Ήθελε - δεν ήθελε μπήκε στην Φούσκα ο Ανώνυμος.
Τώρα ποιος ανώνυμος είναι ... τρέχα γύρευε.
Φαίνεται ότι βρίσκουμε πάλι μια ισορροπία, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της προηγούμενης βδομάδας μας άφησε λειψούς, μετά την αποχώρηση του backbencher.
Καταβάλλω προσπάθειες για επανασύνδεση.

Είχα σκοπό να σχολιάσω την πολύ ωραία ανάρτηση του ΗΘ, ωστόσο μετά την παρέμβαση του ανώνυμου, δεν νομίζω ότι έχω κάτι ουσιαστικό να εισφέρω.
Αναμένω με ενδιαφέρον τυχόν σχόλια του ΗΘ.

Συνεδριάση ΚΕ Φούσκας το Σάββατο ... οπουδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή λοιπόν κάθε άτομο γνωρίζει πολύ λίγα πράγματα και -ιδιαίτερα- επειδή σπάνια ξέρουμε ποιος από εμάς γνωρίζει καλύτερα, εμπιστευόμαστε τις ανεξάρτητες και ανταγωνιστικές προσπάθειες πολλών ανθρώπων για να επιφέρουν την εμφάνιση αυτού που, όταν το δούμε, θα το θέλουμε.» Κάποιος δεξιός το είπε αυτό νομίζω

NikSpanos είπε...

"iσως γιατί δεν το βρήκε ποτέ στο κυλικείο του σχολείου του που ήταν γεμάτο μαλ1%@$%$"


οσο και αν φαινεται τραβηγμενο:
ο παππους μου ηταν σταφιδοπαραγωγος, εχω τρυγησει σταφιδα μαζι με τον πατερα μου,εχω απλωσει και εχω μαζεψει σταφιδα , αλλα φετος ανοιξα ενα σακουλακι απο ντοπιο εργοστασιο, και αυτο επειδη μου το εφεραν οχι επειδη το αναζητησα στο σουπερμαρκετ.......