Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Η άλλη όψη του αγροτικού προβλήματος

Παρέμβαση από Η.Θ. για το αγροτικό πρόβλημα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός το τελευταίο διάστημα συμμέτοχος στην Φούσκα, μου έστειλε το κείμενο που ακολουθεί με μια σημείωση δυο γραμμών, που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ανάρτησης από μόνη της.
"Ας αφησουμε τις φιλοσοφικες αναζητησεις και ας φανουμε χρησιμοι"
Το αγροτικό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ενεργειακό. Η Κρήτη είναι η πληγή της ΔΕΗ γιατί το ρεύμα παράγεται από το πετρέλαιο αποκλειστικά (όχι από φθηνό , κακό , λιγνίτη).
Τι αγροτικό κόστος περιμένεις να έχεις όταν θερμαίνεις τα θερμοκήπια με πετρέλαιο.
Όταν ποτίζουν με γεωτρήσεις με ρεύμα από την ΔΕΗ.
Εάν η κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο της Κρήτης (και όχι μόνο) δεν εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικα τα λαχανικά πχ θα παραμείνουν ακριβότερα του κρέατος.
Δυστυχώς η κυβέρνηση σε ένα από τα λάθη της βασίστηκε στην ιδιωτική Πρωτοβουλία και έδωσε άδειες παραγωγής ρεύματος στους γνωστούς Κοπελουζους, Μυτιληναίους, Βαρδινογιάννηδες.
Αποτέλεσμα μηδέν, η ΔΕΗ έχει ενεργειακό έλλειμμα. Πώς να παράξεις φθηνά αγροτικά προϊόντα ?
Πρόβλημα 1
Φορολογικά δηλωμένοι είναι 920,000 αγρότες
Πραγματικοί αγρότες είναι 314,000
Η διαφορά που προκύπτει είναι αυτοί που εργάζονται στις Δημαρχίες (σύνηθες) και έχουν Αγρότισσες τις συζύγους . Παίρνουν επιδότηση !!!
Πρόβλημα 2
Η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων είναι η Ελλάδα.
Μόνο αυτά εξασφαλίζουν τιμές για τους παραγωγούς γιατί εκεί ανοιχτά στο κοινό γίνονται αγοροπωλησίες .Όχι ξημέρωμα στην Εθνική οδό με υποτιμολογισεις και εκβιασμούς από την βρωμερή τάξη των μεσαζόντων.
Πρόβλημα 3
Έλλειψη σχολών αγροτικής εκπαίδευσης , που νέοι αγρότες θα μορφωθούν και θα πιστέψουν στην γη τους . Με την βοήθεια των πανεπιστήμιων να μάθουν για νέες καλλιέργειες , σωστή χρήση φυτοφαρμάκων (θερίζει ο καρκίνος στους αγρότες) , προοπτικές βιολογικών , διεθνείς ανάγκες σε αγροτικά προϊόντα.
Πρόβλημα 4
Δορυφορική αποτύπωση των γεωργικών εκτάσεων , καταμέτρηση και αξιολόγηση.
Εξηγούμαι , ΠΧ ελαιόλαδο , πόσους τόνους χρειάζεται η εγχώρια αγορά φθάνουν για τις ανάγκες της Ελλάδος , το υπόλοιπο εξαγωγή και όχι ανάποδα . Όσοι θέλουν να κάνουν εισαγωγές από πχ Ισπανία να χτυπήσουν την δική μας παραγωγή – μια που δεν μπορούμε να βάλουμε δασμούς λόγω ΕΟΚ- να τους τσακίσει η εφορία μέχρι σημείου αποθάρρυνσης .
Προβλημα 5
Ιδιοκτησιακό καθεστώς , να απαγορευθεί η κατάτμηση των αγροτικών εκτάσεων ώστε να είναι τα κόστη παραγωγής χαμηλά , πχ ένα τρακτέρ άλλο να επιμερίσεις την αγορά του σε 50 στρέμματα και άλλο σε 200.
Οριοθέτηση των εκτάσεων όχι με φράκτες αλλά με δένδρα (όπως στην Ευρώπη) , έτσι δεν καταλήγουν σε δικαστικές διενέξεις (νύκτα μετακινούν τα παλούκια και μετά παίρνουν τις καραμπίνες)
Προβλημα 6
Καταπατήσεις και φωτιές δασών για βοσκότοπους . Να αποφασίσει η βουλή των Ελλήνων στην αναθεώρηση του συντάγματος τα όρια των δασών (ειτε είναι δάση είτε δεν είναι)
Εάν καθοριστούν τα δάση δορυφορικά και καταγραφούν στο σύνταγμα της Ελλάδος κανένας πολιτικός , υπουργός , μονές , ιδιώτης δεν θα μπορεί να το ανατρέψει.

Τέλος θέλω τα σχόλια σας στις σκέψεις μου , θα βοηθήσουν .
Που ξέρετε , εάν το ολοκληρώσουμε μπορούμε επίσημα να το προτείνουμε στα κόμματα

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΜΕΓΑΛΕ ΕΙΣΑΙ Κ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ Κ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ.ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗ .αβ.

Ανώνυμος είπε...

an ayta poy grafeis ta antigrafeis kalos.an omos einai dika soy eisai POLY KALOS

Ανώνυμος είπε...

εστιαζεις σωστα κ αναδυκνυεις το προβλημα

NikSpanos είπε...

ετσι ετσι , να λεμε και καμια προταση της προκοπης, οχι αοριστιες και ευχολογια .
Μπραβο!


παρτε και αυτο και σκεφτειτε....
http://xasodikis.blogspot.com/2009/02/blog-post_03.html

Ανώνυμος είπε...

mpravo megale kali i skepsi soy k i analysi aytis

Ανώνυμος είπε...

Πρόβλημα 1
Αν δεν μπορείς να ζήσεις με το εισόδημα του αγρότη, αναγκαστικά θα στραφείς σε δεύτερη εργασία, που αυτή στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλη από μία θέση στον ζεστό Ήλιο του πολυπόθητου Δημοσίου. Η επιδότηση δίνεται στο αγροτικό προιόν ΟΧΙ στον Μήτσο, Γιάννη, Θανάση. Επιδοτείται π.χ. η ελιά ,το ροδάκινο κτλ. Αν και μετά την ενίσχυση δεν μπορεί να επιβιώσει ο αγρότης γιατί να μην αναζητήσει και δεύτερη δουλειά, ο μόνος είναι? Δεν είμαι υπέρ της επιδότησης γιατί επιδότηση σημαίνει κλοπή από αυτόν παράγει φθηνότερα. Αλλά η κατάσταση αυτή είναι.

Πρόβλημα 2
Δημοπρατήριο Αγροτικών. Όπως ΔΑΠ? Πλάκα κάνω. Καλή ιδέα αλλά η υλοποίηση της ….. βλ. συνεταιρισμούς προϊόντων
Πρόβλημα 3
Εκπαίδευση και πληροφόρηση όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για τους καταναλωτές.
Παράδειγμα: H Eλλάδα παράγει σταφίδα την οποία εξάγει κυρίως στην Γερμανία γιατί οι Γερμανοί καταναλώνουν σταφίδα ως καθημερινό σνακ. Ποιος από εμάς έχει ένα σακουλάκι σταφίδα στο γραφείο του? Κανείς. Γιατί? Ίσως γιατί δεν το βρήκε ποτέ στο κυλικείο του σχολείου του που ήταν γεμάτο μαλ1%@$%$. Ξέρετε τι έλειπε και δεν αγοράζαμε σταφίδες και τι λείπει ακόμα ? Το ωραίο περιτύλιγμα!!!! Συνεπώς η λύση είναι πρώτα πληροφόρηση για τις ευεργετικές συνέπειες των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ και μετά ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ. Κάτι ανάλογο θα κάνει η ΕΕ με το να αγοράζει αγροτικά προιόντα (κυρίως εσπεριδοειδή) και να τα μοιράζει στα σχολεία δωρεάν!!! Οι διατροφικές συνήθειες δεν βλάπτει να διαμορφώνονται με στόχο το κέρδος ! και των παραγωγών και του καταναλωτή και του κράτους.
Παράδειγμα: Kαλλιεργώ μαζικά δίκταμο, σχετικά άγνωστο, το οποίο πέρα από αφροδισιακό έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Το Δίκταμο πωλείται οnline και κοστίζει 100 ευρώ το κιλό για να το παραλάβεις στην πόρτα σου.
Πρόβλημα 4
Εσωστρεφής λύση. Όποιος έμμεσος φόρος έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα με δασμό ακόμα και αν δεν ονομάζεται έτσι πάλι απαγορεύεται από ΔΕΚ
Πρόβλημα 5
Δεν μπορεί να απαγορευθεί η κατάτμηση. Οι αγρότες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο και νομίζω ότι μέχρι ενός σημείου οι πιο νέοι αγρότες είναι γνώστες του προβλήματος.
Πρόβλημα 6
Αναφορικά με τα δάση αν αυτό που εννοείς είναι κύρωση δασικών χαρτών κτλ. είμαι φανατικά υπέρ της πρότασης αλλά δεν έχει σχέση με το αγροτικό πρόβλημα. Π.χ. από τις καμμένες εκτάσεις μόνο το 40% αναδασώνεται. Δεν νομίζω το υπόλοιπο 60 % να πηγαίνει στους αγρότες ή να το μασουλάνε προβατίνες.
Πρόταση: Διάγνωση των προβλημάτων και προοπτικών. Τι ζητά η αγορά - οι καταναλωτές?
1) Ολική Διαχείρηση Ποιότητας (from farm to the pork). Θέλω να εντοπίζω το προϊόν που έχω στο πιάτο μου. Το λέμε αλλά δεν το κάνουμε.
2) Φάρμες μηδενικών εκπομπών άνθρακα, να ωραία πρόταση να επιδοτηθεί.
3) Φθηνή ενέργεια για τους αγρότες όπως είπες, δωρεάν προσθέτω.
4) Η Ελλάδα εισάγει καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια από χώρες της ΕU και όχι από τρίτες χώρες. Δεν μπορούμε να παράγουμε τριαντάφυλλα και γλαδιόλες? Εκεί φτάσαμε?
5) Να ξαναδούμε το θέμα των μεταλλαγμένων τροφίμων χωρίς προκαταλήψεις.
6) Σήμανση και Διαφήμιση των τροφίμων. Εφαρμογή βασικών αρχών του μάρκετινγκ.
7) Στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από επιστήμονες και όχι από ορκ.
8) Το ελληνικό ελαιόλαδο παρόλες τις ευεργετικές συνέπειες του το γνωρίζουν όλοι και σήμερα για να πιεις έναν καφέ (εσπρέσσο) θες δυο κιλά λάδι. (1,90€/κιλό, σημερινή τιμή Κρήτης). Για να παράγεις 2 κιλά λάδι τα έξοδα του μέσου παραγωγού ξεπερνούν τα 2€. To λάδι σαν καταναλωτής μπορώ να το απολαύσω φθηνά αλλά ταυτόχρονα έχω δυσαρεστημένους παραγωγούς. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Οι καταναλωτές θέλουν νέα προϊόντα παντού ακόμα και στο τραπέζι τους (έγινε μόδα το σούσι. Εδώ θέλω το παρεμβατικό κράτος και με βάση τις στατιστικές των δημόσιων νοσοκομείων του να προωθήσει νέα προϊόντα για παραγωγή και κατανάλωση που αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και με επιτυχία παθήσεις που βρίσκονται σε έξαρση όπως π.χ. στεφανιαία νόσος αλλά και να συμφέρει η παραγωγή τους. Το κέρδος για το κράτος θα είναι διπλό αφού θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες του περιορίζοντας τον αριθμό των αρρώστων (μέσο κόστος 1000€ τη μέρα σε δημόσιο νοσοκομείο) και θα ωφελήσει και τους αγρότες - παραγωγούς. Τέλος οι καταναλωτές θα είναι ικανοποιημένοι αφού θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη γκάμα προιόντων – τροφίμων στο τραπέζι τους.

9) ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Προσωπικά πιστεύω ότι έιναι η μόνη άμεση και εφικτή λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Συνδυασμός προιόντων – υπηρεσίας στην Ελληνική ύπαιθρο.