Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

TV χωρίς σύνορα

Από το banana-republic.gr αντιγράφω τη νέα επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:

ΤΟ TV ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ "ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ".


Αγαπητοί φίλοι του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και του Banana Republic,

Διαβάσαμε με τους συνεργάτες μου με μεγάλη προσοχή τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που κάνατε, όπως επίσης και τις πολύ χρήσιμες επιφυλάξεις σας. Η απάντηση πήρε καιρό, καθώς εν τω μεταξύ επεξεργαζόμασταν ένα οικονομικό σχέδιο που θα κάνει την απόπειρα βιώσιμη.

Τα συμπεράσματα από το διάλογο στο φόρουμ, τα e-mail που λάβαμε, αλλά και τις συζητήσεις που είχαμε μεταξύ μας είναι μέχρι στιγμής τα παρακάτω:

1. Παρότι αρκετοί απ’ όσους έγραψαν στο φόρουμ δήλωσαν πρόθυμοι να προσφέρουν τον όβολο τους, ο αριθμός των προσφορών δεν αρκεί για το ξεκίνημα του εγχειρήματος σε πολυμετοχική βάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μικρό τηλεοπτικό σταθμό που θα απασχολεί τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία δε θα πρέπει να αμείβονται με ...700 ευρώ το μήνα - χώρια τα έξοδα λειτουργίας, παραγωγής προγράμματος, κλπ.

2. Ο δισταγμός πολλών φίλων να δεσμευθούν είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς δεν υπάρχει δείγμα γραφής γι’ αυτό που σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε, αλλά ούτε και διεθνής εμπειρία. Την ίδια στιγμή όμως στην Ελλάδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα τίμιας, αξιόπιστης ενημέρωσης και ποιοτικής δημιουργικής ψυχαγωγίας.

3. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη να ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο το TVxorisinora, που θα αντικαταστήσει το πειραματικό Banana Republic. Σε πρώτη φάση, οι οικονομικοί πόροι του σταθμού θα προέρχονται από διαφημίσεις. Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες αποτελούν την πιο διάφανη μορφή χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία του εγχειρήματος. (Με τον πλούτο των πληροφοριών στο ίντερνετ, κάθε απόπειρα συνδρομητικής λειτουργίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία).

Όσοι φίλοι εκτιμήσουν το περιεχόμενο του σταθμού θα μπορούν στην συνέχεια να συνεισφέρουν είτε με δωρεές ή με την αγορά μετοχών, όταν αυτή αποφασιστεί. Θα υπάρχουν επίσης τα premium memberships, που με μια μικρή ετήσια συνδρομή θα δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη να κατεβάζουν σε καλύτερη ποιότητα (ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν έπειτα και σε οθόνη τηλεόρασης) τα ντοκιμαντέρ ή τις ταινίες που όλοι θα μπορούν να βλέπουν σε streaming video. Εξετάζουμε επίσης και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων παράπλευρων προϊόντων, από DVD με ντοκιμαντέρ και άλλα video-collection του σταθμού.

4. Η τύχη του σταθμού βρίσκεται όχι μόνο στα δικά μας αλλά και στα δικά σας χέρια. Γιατί δεν πρόκειται για ένα κλασσικό τηλεοπτικό κανάλι, ανεξάρτητα αν μεταδίδεται με συμβατικό τρόπο ή μέσω του ίντερνετ - είδος που τελευταία έκανε την εμφάνιση του. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα, της οποία τα μέλη θα επικοινωνούν μεταξύ τους τροφοδοτώντας με υλικό ,ιδέες και γόνιμες συζητήσεις το πρόγραμμα του TVxorisinora.

Πιστεύω ότι στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν, ιδίως ανάμεσα στους νέους, πλούσιες δημιουργικές δυνάμεις που δεν μπορούν να εκφραστούν και καταπνίγονται από το αγκυλωμένο, γραφειοκρατικό και εξαρτημένο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σύστημα των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν από σκηνοθέτες ταινιών και ντοκιμαντέρ μέχρι πολίτες-δημοσιογράφοι (citizen journalism) που διαθέτουν μεγαλύτερες ικανότητες, περισσότερο ήθος και πιο καθαρό μυαλό από την πλειοψηφία των παραδοσιακών ρεπόρτερ που κυκλοφορούν με τουπέ στις οθόνες μας.

Είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με τις εκατοντάδες κινήσεις και τους ανθρώπους της άγνωστης και δημιουργικής άλλης Ελλάδας. Στις ενημερωτικές εκπομπές, οι κάμερες και τα μικρόφωνα του σταθμού θα είναι ανοικτά στους ανθρώπους που γνωρίζουν ειδήσεις, γεγονότα ή παρασκήνια που επηρεάζουν την πολιτική, την οικονομία ή την καθημερινή μας ζωή, αλλά σπανίως γίνονται γνωστά ή μεταδίδονται.

Μαζί με το γράμμα αυτό, ανεβάσαμε στο Banana Republic και ένα βίντεο που δίνει οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε μια μικρή ερασιτεχνική κάμερα - ακόμη και το κινητό μας τηλέφωνο. Ας ξεκινήσουμε από τώρα, καταγράφοντας από οικολογικές πρωτοβουλίες μέχρι τα κακώς κείμενα της χώρας, τα ψέματα και τις υπερβολές που παρακολουθούμε καθημερινά ή μετατρέποντας σε εικόνες τις ιδέες που έχουμε. Στα βίντεο αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να ανέβουν και να κριθούν στις οθόνες του νέου σταθμού.

Σχεδιάζουμε την καθιέρωση βίντεο-διαγωνισμών στις κατηγορίες:
-Βραβείο Banana Republic (“κακώς κείμενα”)
-Βραβείο Πινόκιο (το μεγαλύτερο ψέμα που ακούσατε ή είδατε)
-Βραβείο Ρύπανσης και Μόλυνσης. Ο δήμος, βιομηχανία, ή φορέας με τις χειρότερες επιδόσεις.
-Πράσινo Βραβείο (οι καλύτερες οικολογικές πρωτοβουλίες στην χώρα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη).
-Βραβείο Ανθρωπιάς (οι καλύτερες πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα).
-Βραβείο Ντοκ (τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα ανέβουν από ομάδες ή ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ομάδα του σταθμού).
Τα βραβεία θα απονέμονται σε μια ειδική δημόσια εκδήλωση στο τέλος κάθε χρονιάς. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα μέσα από το Banana Republic για το πως θα μπορείτε να τα στείλετε στο σταθμό.

Όλοι μαζί, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια μικρή επανάσταση στην επικοινωνία και την ποιοτική ψυχαγωγία. Ραντεβού τον Νοέμβριο στο TVxorisinora.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: