Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Η σχολική χημεία εκτός ορίων για ύποπτο τρομοκρατίας

Μεταφέρω μεταφρασμένο μέρος μικρού άρθρου στο Nature (vol 454, No 7204, p. 557, 31 July 2008) - ζητώ συγνώμη για την κακή μετάφραση, ελπίζω να μην επηρεάζει το νόημα:
Βρετανός δικαστής αποφάσισε ότι ένας ύποπτος τρομοκρατίας δεν μπορεί να πάρει μαθήματα επιπέδου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χημεία και την ανθρώπινη βιολογία. Σε μια πρώτη στο είδος της (first-of-a-kind!) απόφαση, ο δικαστής του Δικαστηρίου (High Court) Stephen Silber είπε ότι τα μαθήματα θα έβαζαν τον ύποπτο - ο οποίος αναφέρεται ως Α.Ε. για λόγους προστασίας της ταυτότητας του – σε μια «σημαντικά ισχυρότερη θέση» να διεξάγει χημικές και βιολογικές επιθέσεις.
[…]
Σύμφωνα με την Βρετανική Κυβέρνηση ο Α.Ε. που είναι Ιρακινής εθνικότητας, φέρεται ότι έχει δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ. Από το 2006 είναι αντικείμενο μιας «εντολής ελέγχου» (control order), ενός ειδικού νομικού εργαλείου το οποίο θέτει όρια στις ελευθερίες του, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης του διαδικτύου. Είναι αντικείμενο παρακολούθησης και πρέπει να λάβει έγκριση από το Υπ. Εσωτερικών (Home Office) πριν να εγγραφεί σε σχολικά μαθήματα.
Το Σεπτέμβριο του 2007 ζήτησε άδεια να εγγραφεί σε μαθήματα επιπέδου AS (AS – level: κάτι αντίστοιχο με το επίπεδο των δικών μας γενικών εξετάσεων – μόνο που σε αυτά ξέρεις πράγματι αν έγραψες ή όχι) στην χημεία και την βιολογία του ανθρώπου. Στο Ιράκ ο Α.Ε. εκπαιδευόταν σαν γιατρός και τα μαθήματα ήταν το πρώτο βήμα για να συνεχίσει την εκπαίδευση του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του […]. Το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε την αίτηση του ισχυριζόμενο ότι η γνώση που θα αποκτούσε στα μαθήματα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατία. Ο Α.Ε. αντέκρουσε την απόφαση στο δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι τα μαθήματα επιπέδου AS είναι ακίνδυνα.
Η 15-σέλιδη απόφαση που βγήκε την 21 Ιουλίου στηρίζει τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών. Βασιζόμενος μερικώς σε κατάθεση ανώνυμου αξιωματούχου ασφαλείας γνωστού μόνο ως «Χ» ο Δικαστής Silber βρήκε ότι ο Α.Ε. θα αποκτούσε εξειδίκευση ιδιαίτερα στην χρήση εξοπλισμού η οποία θα μπορούσε να επεκτείνει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες.
[…]
Ακόμα και φοιτητές του πανεπιστημίου θα είχαν πρόβλημα στο να παράγουν μεγάλες ποσότητες ενός παθογόνου όπως ο άνθρακας, δεν θα γνώριζαν από πού να ξεκινήσουν.
Ο Δικαστής Silber έθεσε επίσης σε αμφισβήτηση την προηγούμενη ιατρική εκπαίδευση του Α.Ε. στο Ιράκ η οποία είχε θέση κλειδί στην επιχειρηματολογία του Α.Ε. – ο δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι τα μαθήματα επιπέδου AS θα επαναλάμβαναν πληροφορίες που είχε ήδη μάθει. Ακόμα και αν ο Α.Ε. μπορούσε να μάθει νέες τεχνικές από τα μαθήματα, προσθέτει ο δικηγόρος του, βρίσκεται υπό τόσο ασφυκτική επιτήρηση που δεν θα ήταν σε ικανός να κάνει κάτι. «Το ρίσκο είναι από αμελητέο έως ανύπαρκτο» ανέφερε.
Ο δικηγόρος του Α.Ε. προσέθεσε ότι είναι πιθανόν, εντός των επομένων εβδομάδων, να αποφασιστεί αν θα πάνε την απόφαση στο Εφετείο (Court of Appeal).


Εγώ απλά να σας θυμίσω ότι αυτά γίνονται στην Μεγάλη Βρετανία (δηλαδή στην Ευρώπη) του 2008 (έτος δύο χιλιάδες οκτώ)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: